Kruidnoten tegen de september sleur

Sinterklaas versiering

Back to work

September: voor velen een maand die in het teken staat van het einde van de zomervakantie. Dat betekent geen tijd meer om te lanterfanten, maar terug naar het oude ritme. De kinderen gaan weer naar school. Ouders sluiten weer aan in de dagelijkse ochtend- en avond spits. Zijn gangetje dus. Paradoxaal genoeg is er óók iedere september iets dat juist deze sleur weer doorbreekt. Dit ontdekt je pas als je een willekeurige supermarkt in loopt. Ik heb het namelijk over de kruidnoot! Vanaf september mag onze goedheiligman officieel zijn lekkers weer verkopen in iedere supermarkt. Voor veel scholieren die op zoek zijn naar een lekkere snack tijdens hun lessen een heugelijk moment. Want niets gaat boven chocolade kruidnoten uitdelen aan je vrienden terwijl de meester niet kijkt.

Suikervrije Sint

Maar ieder jaar weer leiden de eerste kruidnoten ook tot discussie. Het is toch eigenlijk ook van de gekke dat we ruim vier maanden van te voren een feestdag al aankondigen in de vorm van suiker. Wat dat betreft is Sinterklaas misschien een tikkeltje ouderwets. Hij zou op zijn minst mee kunnen bewegen met de trend om bewuster te eten. Niks mis met een paar nieuwe suikervrije, koolhydraatarme of vegan pepernoten, lijkt mij.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik persoonlijk altijd een beetje verdrietig word wanneer ik zo vroeg in het jaar word herinnerd aan Sinterklaas. Niet alleen omdat ik, bij het zien van deze producten, steeds opnieuw besef dat het magische Sinterklaasfeest in feite een grote commerciële stunt is. Maar ook omdat ik me nu al weer mentaal moet gaan voorbereiden op de zwarte pieten discussie die ongetwijfeld ook dit jaar weer een boel heisa zal veroorzaken.

Vol verwachting klopt ons hart, ook in september

Ik heb mezelf daarom voorgenomen zo lang mogelijk de pepernoten te vermijden in de supermarkt. Dit is soms nog een hele klus gezien de schappen in aanloop naar het feest steeds meer in omvang toenemen. Eigenlijk wil ik pas vanaf de daadwerkelijke intocht van Sinterklaas mezelf bezig houden met het feest. Maar toch ga ik in mijn hoofd al plannen maken: welke familieleden zullen mee willen doen aan de surprises, waar zal ik dit jaar de Sinterklaas versiering vandaan toveren, waar ga ik Sinterklaas vinden… Een beetje rond speuren op het web doet wonderen om deze impulsieve vragen te beantwoorden. Ik moet zeggen, al met al begint het daardoor stiekem alweer te kriebelen. De eerste pepernoten in de supermarkt zijn op deze manier misschien wel een bewust lichtpuntje om de sleur van september door te komen.